SELAMAT MEMBACA DAN BERAMAL...1. Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhan-mu yang Telah menciptakan kamu dari seorang diri, dan dari padanya[263] Allah menciptakan isterinya; dan dari pada keduanya Allah memperkembang biakkan laki-laki dan perempuan yang banyak. dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain[264], dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan Mengawasi kamu.(An-Nisa : 1)

Jumaat, 8 Jun 2012

Konsep & realiti dakwah kontemporariKontemporari merangkumi banyak cara dan kaedah yang kita perlu tahu dalam membuat dan menilai sesuatu perkara . Perkara yang perlu kita selesaikan juga memainkn peranan yang penting dalam menangani sesuatu masalah yang mungkin sukar bagi sesetengah manusia untuk menyelesaikannya .

   Ramai orang ingin berdakwah dan berniat untuk mengubah orang lain untuk jadi lebih baik daripada sekarang . Namun sukar untuk menyatakan kaedah dan cara yang betul bagi menyelesaikan masalah itu . Apa-apapun mungkin saya dapat kongsikan sedikit sebanyak tentang konsep dan realiti dakwah kontemporari . Kaedah pertama , kita melihat dua orang sedang berkapel di tepi pantai ??? Apa yang perlu kita lakukan ??? Bagaimana caranya . Adakah kita boleh terjah memarahi mereka atau kita menghina mereka ??? Timbul persoalan di sini bagaimana kita ingin menyelesaikan masalah yang kian menjadi-jadi . Bagi pandangan saya , pertama kita mestilah mengajukan persoalan seperti….Assalamualaikum adik…nie siapa? ringkasnya dahulu dengar penjelasan mereka dan jangan terus menyerang tanpa usul periksa . Apabila sudah jelas maklumat tersebut barulah kita mengatakan kesalahan mereka dan memberi nasihat akan keburukan dan kemusnahan berkapel . Apa kata kita beri cadangan supaya mereka segera melangsungkan perkahwinan . Seterusnya , gunakan bahasa yang lembut dan cantik supaya mereka akan berasa selesa dengan teguran kita . Dengan itu kita dapat menarik mereka ke lembah kebaikan dan melupakan kejahatan yang mereka pernah lakukan sebelum ini .

   Begitu juga , seorang yang berdakwah mestilah berhenti sikap suka menghukum tanpa usul periksa kerana hal ini akan membawa kepada fitnah dan pertelingkahan yang berpanjangan . Selain itu ,  seorang pendakwah mestilah sentiasa menjaga amalan sunat dan fardhu supaya mendapat kekuatan daripada allah swt untuk membawa agamanya . Aantaranya zikir , solat sunat , membaca al-quran , puasa sunat dan sebagainya .

   Kita asyik marah apabila orang islam masuk kristian , tapi kita lupa bahawa kita kurang dalam menjalankan kerja dakwah menuju allah swt . Apa tidaknya kita asyik mengajar dan berdakwah hanya di surau atau masjid . Oleh yang demikian , selain daripada tempat itu kita kurang untuk mempraktikkan amalan dakwah sebagaimana sahabat nabi saw yang selalu memberi nasihat sama ada di pasar , di rumah dan sebagainya . Lantaran itu , islam tersebar luas ke serata dunia . Lihatlah saudaraku bagaimana sahabat nabi mkenjalankan kerja dakwah yang tidak mengenal erti susah dan payah .

Tahukah saudara salah satu cara orang kristian menjalankan tugas dan kerja dakwah mereka . Antaranya , pernahkan saudara fikir semasa kita solat jumaat . Terdapat segelintir remaja kita yang tidak mengerjakan solat jumaat dan mereka lepak di luar masjid . Orang kristian menjalankan dsakwah mereka semasa orang islam lain mendengar khutbah dengan memberi nasi bungkus kepada remaja islam . Dan akhirnya lama-kelamaan remaja islam tertarik dan terdetik untuk masuk kristian . Mereka beranggapan orang kristian baik hati kerana setiap jumaat mereka akan memberi nasi bungkus . Akhirnya semakin hari semakin bertambah orang murtad di Malaysia . Lihatlah bagaimana cara dan kaedah orang kristian menggunakan uslub dakwah untuk menarik anak muda kepada kristian . Perkara ini adakah kita peduli???.

   Kaedah lain juga ialah , jika kita rasa kita tidak mampu menjalankan kerja dakwah , kita sewajarnya mengambil bahagian dengan ngo dakwah supaya kita dapat saham untuk bekalan akhirat kita . Tambahan lagi , seorang pendakwah melakukan kebaikan terlebih dahulu jika mahu orang lain mendengar danmengikuti dakwahnya . Ringkasnya perlu jadi contoh teladan yang baik .

Di sini saya tinggalkan persoalan untuk kawan-kawan dan sahbat saya fikir bagaimana hendak menangani masalah di bawah ini .

1. Anda dijemput dari sekolah anda untuk memberi motivasi kepada pelajar yang suka mencuri , merompak , ponteng sekolah , malas belajar dan masalah disiplin . Bagimana anda mahu berdakwah kepada mereka? Fikirkan .

2. Anda seorang da`ei . Bagaimana anda mahu berdakwah kepada orang yang berada dalam penjara? Bincangkan .

3. Mutakhir ini , terdapat banyak masalah hubuAngan sejenis? Bagaimana anda mahu mengatasinya? Fikirkan .


Tiada ulasan:

Catat Ulasan